Hoppa till sidans innehåll

Föreningen


Hej & välkommen till IK Ymer Gymnastik!

Vi är en gymnastikförening i Borås med målsättning att göra bra gymnaster av människor. Och bra människor av gymnaster.

 

Vad vi menar med det, och gör för att leva upp till det, kan du läsa om i här på vår föreningssida. Här berättar vi också om vår idrott artistisk gymnastik och andra bra saker. Som föreningens historia, vår fina gymnastikhall och hur det fungerar när vi tränar och tävlar. Men framförallt vill vi beskriva hur roligt vi har tillsammans, både gymnaster, ledare och föräldrar.

 

Har du funderingar så fråga någon av våra tränare eller kontakta föreningsansvariga. Du kan också se hur det är att vara gymnast hos oss på Facebook (facebook.se/ikymergymnastik) eller Instagram (Ikymergymnastik, #YmerKan).

 

Välkommen önskar alla vi i IK Ymer Gymnastik!

 

Om artistisk gymnastik

Artistisk gymnastik, eller AG som det kallas, har sina rötter från tidigt 1900-tal och är en OS-gren sedan 1928. Sedan OS 1950 ser sporten ut som den gör idag. Grunderna är fortfarande desamma; en sport som ger bra grundträning, styrka, smidighet och kroppskontroll.

 

AG utövas av kvinnor genom grenarna Hopp, Barr, Bom och Fristående. Manliga AG-grenar är Fristående, Bygelhäst, Ringar, Barr, Hopp och Räck.

 

Sverige var ett ledande gymnastikland fram tills 50-talet. Därefter finns ett fåtal internationella framgångar på både herr- och damsidan, men svenska gymnaster har allt som oftast medverkat vid de olympiska spelen.

 

Förenings historia

IK Ymer Gymnastik är en ideell förening som är en av 11 sektioner inom moderföreningen IK Ymer. Vår historia börjar redan 1976, då Ingela Karlsson startade Knalletöserna, en gymnastikgrupp inom Borås Gymnastik Sällskap. Fem år senare, 1981, bröt sig sektionen ur BGS och startade Knallegymnasterna, en förening för både tjejer och killar. Nu började man uttalat ägna sig tävlingsgymnastik inom grenen artistisk gymnastik. Därefter dröjde det 30 år innan Knallegymnasterna år 2011 blev en gymnastiksektion inom anrika Boråsklubben IK Ymer.

 

Våra gymnastikgrupper

Vi har ett flertal olika gymnastikgrupper, för olika åldrar och inriktning. Normalt är att du som gymnast börjar i en grupp med mer fokus på lek och rörelse, och sedan flyttas upp till grupper med äldre gymnaster och tävling som mål.

 

Knattegrupp

För dig mellan ca 4-7 år, både killar och tjejer. Här är det gymnastik med mycket lek, vi har kul med rörelse och testar olika gymnastikredskap.

 

Barngrupp

För dig mellan ca 7-9 år, både killar och tjejer.  Det här är en grupp som förbereder dig för tävling, både genom hur vi tränar med olika redskap och de olika tävlingsmomenten.

 

Killgrupp

En grupp för unga killar med fokus på de redskap som killar tränar och tävlar på.

 

Träningsgrupp

Vår uppvisning- och träningsgrupp med AG-fokus. En grupp för alla åldrar som finns till för de som gillar gymnastik, men som inte vill tävla.

 

Tävlingsgrupper

För dig som är äldre än 9 år. Här tränare vi oftare, ställer lite högre krav på dig som gymnast och är också ute och tävlingar mot andra föreningar.

 

Vår organisation

Ansvarig för föreningen är vår styrelse. Den består av ideellt engagerade föräldrar och tränare som träffas ca 1 gång/månad.

 

Våra tränare ansvarar för planering och genomförande alla träningar.  Många tränare är f.d. gymnaster som fortsatt i föreningen genom att utbilda sig till tränare. Inom IK Ymer Gymnastik har alla tränare rätt utbildning sett till vilken nivån de ansvarar för. Det innebär att de är licensierade tränare enligt Svenska Gymnastikförbundets tränarnivåer i olika steg (Bas, Steg 1, Steg 2, Steg 3, Elittränare).

 

Till sin hjälp har de en gruppansvarig som exempelvis sköter närvarolistor, jobbar med gymnastens individuella mål, hanterar information till gruppföräldrar och anmäler gymnaster till tävlingar. Det kan också finnas hjälptränare, många gånger en förälder eller ett syskon. För att bli gruppansvarig eller hjälptränare krävs ingen utbildning.

 

Träning med oss

Våra gymnaster tränar mellan 1-4 dagar/vecka, beroende på vilken grupp man ingår i. Här följer några saker som kan vara bra att veta om våra träningar:

 

  • AG-gymnastik är en relativt billig sport. Du tränar i en gymnastikdräkt alternativt i shorts och linne.
  • Du behöver ingen utrustning, förutom enklare utrustning när du börjar tävla på lite högre nivåer.
  • Träningstider meddelas genom respektive gruppansvarig. Vi förväntar oss att du kommer i tid och är med under hela träningen.
  • Vi tränar tillsammans, men jobbar också med varje gymnast individuellt. Exempelvis utifrån varje gymnasts styrkor och förutsättningar och med individuella målsättningar.

 

Att tävla

Vi har ett tydligt tävlingsfokus inom IK Ymer Gymnastik. Anledningen är enkel; att tävla tycker vi är kul, spännande och bra för den personliga utvecklingen. Sedan är AG naturligt att tävla i, och tävlingar är anpassade efter ålder och utveckling.

 

Vi tävlar på hemmaplan eller på andra orter i regionen mellan 1-3 gånger per säsong. Från 13 års ålder får man tävla nationellt beroende på vilka förutsättningar som finns.

 

Tävlingar sker initialt i s.k. steg, eller nivåer, där grunderna inom teknik och styrka sätts. Alla börjar därför tävla i steg 1-5. Därefter väljer gymnast och tränare tävlingsinriktning beroende på individ, vilket sker i fortsatta Stegserier eller Pokalenserien.

 

Stegserien

Stegserierna från 1-10 skall bygga grunderna inom alla grenar av AG-gymnastiken. De utgår ifrån ett delvis fast program där svårigheten ökar för varje steg. Varje steg bygger också på att de skall förbereda gymnasten för kommande övningar, vilket ger en kontinuerlig kunskapsutveckling.

 

Pokalenserien

I Pokalenserien behöver gymnasten inte fokusera på alla grenar. Här kan man istället fokusera på individuella styrkor och program. Tävlar gör man utifrån en förenklad version av reglementet för SM-, EM-, OS-gymnastik.

 

IK Ymer Gymnastik/Knallegymnasterna är en känd klubb i regionen och har haft flertalet regionala framgångar. Vi har även haft gymnaster i USM och SM-tävlingar från 70-talet och framåt. Exempel på det är Anna Redin (1979-80), Ann-Charlotte Johansson, Therese Ottosson, Molly Fondelius och Moa Bresky.

 

Gymnastikens Hus

Vår träningshall Gymnastikens Hus (eller Sjuhäradshallen som den också kallas) är en av Sveriges modernaste gymnastikhallar. Den invigdes så sent som år 2014. Här delar vi utrymme, redskap och kamratskap med Borås Gymnastiksällskap, Athena IK (hopprep) samt Musketeers Funky Cheer (cheerleading).

 

Att ha en modern och ny hall innebär stora möjligheter för oss. Inte bara för vår vardagliga träning utan även genom möjligheten till samträningar med andra föreningar, tävlingar och läger. I hallen har vi även tillgång till ett pentry och ett föreningskontor.

 

Praktiska saker … och lite förväntningar

Som medlem i IK Ymer Gymnastik betalar man medlemsavgift till moderföreningen IK Ymer och träningsavgift till gymnastiksektionen. Det innebär också att man som gymnast är försäkrad vid både träning och tävling.

 

IK Ymer Gymnastik verkar för ren idrott, avseende allt ifrån individens hälsa till alkohol, droger och doping.

 

Är man tävlingsgymnast delar gymnast och förening på tävlingsavgift. Tävlar man är det även obligatoriskt att köpa en tävlingsdräkt.

 

Föreningen har egna klubbkläder, vilket naturligtvis är valfritt att köpa.

 

Ett par gånger per termin träffar vi alla föräldrar och informerar om vad som händer inom föreningen. Utöver det sköts information genom hallens anslagstavla, hemsidan, Facebook, och Instagram.

 

Innan uppehåll för sommar och jul har vi avslutning. Då visar alla föreningens gymnaster upp vad de lärt sig under terminen. Och ibland kan det även dyka upp lite bus och skoj. Det är kvällar då gymnastik blandas med fika, applåder och mycket skratt.

 

Vi är en ideell förening som bygger på engagemang från styrelse och tränare, men även föräldrar.  Det innebär allt som oftast att man som förälder hjälper till ca 2 gånger per termin. Exempelvis vid caféet på Ymergården när vi har tipspromenad, delar ut vatten på Linnémarschen eller hjälper till med fika på avslutningar och hemmatävlingar. Tillfällen då vi också alltid märker hur roligt vi har det tillsammans.

 

Vår verksamhetsidé

För att alla skall förstå vad vi gör och hur vi ser på vår förening så har vi definierat vår verksamhet:

 

Vi gör bra gymnaster av människor. Och bra människor av gymnaster.

 

Vi erbjuder artistisk gymnastik för killar och tjejer. Förening har ett fokus på tävlingsgymnastik, men finns även till för de som bara vill träna. Men det är inte bara en förening för gymnaster. Tillsammans skapar vi en attraktiv förening för gymnaster, tränare och föräldrar. Det leder till ett långsiktigt föreningsengagemang och kamratskap även utanför gymnastiken.

 

Vår gemensamma värdegrund

För att kunna vara den förening som vi beskriver i vår verksamhetsidé så har vi tagit fram en gemensam värdegrund. Den består i av långsiktig vision och tre kärnvärden. Tillsammans skall dessa dels leda oss framåt, dels beskriva hur vi ser på oss själva och alla de som verkar inom föreningen. Resultatet skall bli en förening som man trivs och utvecklas i, och som det är extra kul att engagera sig i på ett eller flera sätt.

 

Vår vision

IK Ymer Gymnastik skall vara en förebild som förening i gymnastiksverige och löpande utveckla gymnaster som är konkurrenskraftiga på elitnivå.

 

Våra kärnvärden

GLÄDJE

För oss är sundhet, glädje och gymnastik synonymt. Vi skapar glada gymnaster, som därmed också blir glada människor. Vi gläds när vi utvecklas och når framgång, på träning och på tävling. Både för individen, för våra kamraters skull och även som förening. Hos oss är det kul att träna artistisk gymnastik och vi gör det i en fantastisk miljö. Det formar hur vi är och agerar, mot varandra och som idrottsförening. Tillsammans har gymnaster, ledare och föräldrar roligt, med glädjen för gymnastik som grund.

 

 

 

PROFFSIG

Vi är en stolt förening som agerar proffsigt för att utveckla gymnaster för tävling och i sin träning. Vi har en kompetent organisation och ledare med rätt kunskap. Vi utvecklar och marknadsför föreningen på ett genomtänkt sätt, både internt och externt. Vi agerar också proffsigt i vårt bemötande mot både varandra och andra, såsom föräldrar, partners och övriga som är intresserade av vår förening.

 

GEMENSKAP

Alla är en del av vår förening, där man är viktig och blir sedd oavsett vem man är.Vi har en välkomnande attityd där kamratskap, delaktighet och trygghet är grunden i vår gemenskap. Men vi vågar också ställa krav på engagemang och att vi ställer upp för varandra. Vi ses som en proffsig förening, men med en familjär känsla som sträcker sig bortom gymnastiken. Vissa kallar det helt enkelt för sitt andra hem.

Uppdaterad: 06 DEC 2015 11:03
IK Ymer Gymnastik

Kontaktinfo
IK Ymer - Gymnastik
Box 325
503 11 Borås
Tel: 0706-683883
E-post: This is a mailto link
 

 
 
Huvudsponsorer
 
 

Postadress:
IK Ymer - Gymnastik
Box 325
50790 Brämhult

Besöksadress:
Ymergården
50790 Brämhult

Kontakt:
Tel: 0706683883
E-post: This is a mailto link

Se all info